In onze columns nemen verschillende vrouwen je mee in alle hoogte-en dieptepunten van hun reis naar het moederschap. Je leest hier deel 2 van het verhaal van Maaike die, samen met haar partner Jeffrey, al 2 jaar probeert zwanger te worden. Na een jaar proberen lieten zij zich in het ziekenhuis onderzoeken, met als resultaat: “Alles ziet er goed uit, probeert u het nog maar een jaartje.” Deel 1 nog niet gelezen? Die column vind je hier.
Uiteindelijk konden we na 2 jaar zelf ´proberen´ eindelijk hulp krijgen. Net als vorig jaar, krijgen we eerst weer onderzoeken, maar nu meer uitgebreid. Voor Jeffrey geldt wel hetzelfde onderzoek, voor mij volgen er meerdere echo’s, op verschillende momenten in de maand. Ook moest ik op diverse momenten bloedprikken. Ze kijken hier met name naar verschillende hormoonwaardes en of deze goed verlopen gedurende de cyclus. Ook hier weer.. je raadt het al.. “alles goed”. We begrepen er niks van.
Meer onderzoeken
Wat ook vaak door mijn hoofd ging was: ´Konden ze deze onderzoeken ook niet een jaar geleden doen?´ Op dat moment voelde alles waar we in terechtkwamen nutteloos. Maar gedreven tot wanhoop, volgden we alles volgens het boekje van de Nederlandse medische wereld op. Ook zijn mijn eileiders doorgespoeld. Dit noemen ze een HSG; een hysterosalpingografie. Ontzettend pijnlijk, maar mijn eileiders bleken toegankelijk. Hierdoor kregen we groen licht om te beginnen met IUI.
IUI-traject
IUI is een van de eerste vruchtbaarheidstrajecten waarin je terechtkomt volgens de Nederlandse wet. Bij IUI in een hormoongestimuleerde cyclus (ja daar zit ook verschil in) moet de vrouw hormonen injecteren die zorgen voor eicelrijping. Het liefste laten ze 2 of 3 eicellen rijpen, want dat maakt je kans groter dat er in ieder geval eentje raak is. Normaliter heeft een vrouw namelijk 1 rijpe eicel per maand. In enkele gevallen ontstaan er twee, waaruit twee-eiige tweelingen ontstaan. Je komt tijdens het traject een paar keer langs voor een echo en op precies het juiste moment zet je een andere injectie voor de eisprong. Zo kunnen ze de eisprong exact timen op datum en tijd.

Wachten
Op precies het juiste moment zou ik worden geïnsemineerd. Je bent dan al 2 uur eerder in het ziekenhuis voor het potje dat Jeffrey op tijd in het lab moet afleveren. Dit wordt dan bewerkt en alleen het allerbeste semen wordt rechtstreeks in de baarmoeder ingespoten. Op deze manier wordt gemeenschap eigenlijk nagebootst en kunnen ze de ideale omstandigheden creëren. Zodra het erop zit, is het 2 weken wachten of het gelukt is.
Lotgenoten
In deze periode hebben we psychologische hulp gehad van een psycholoog die hetzelfde had meegemaakt. Het ziekenhuis werkt deels met haar samen en verwijst soms mensen door. Vanaf dat moment zocht ik ook steeds meer contact met lotgenoten. Dit opende mijn ogen. Wat kwam dit veel voor! Veel meer dan dat wij dachten. Ineens ben je dan niet meer zo alleen. Dit was soms erg fijn. Helaas stuit je in je dagelijkse omgeving nog op zoveel onwetendheid en onbegrip. Wat is het dan fijn om dit met anderen te bespreken die begrijpen wat je doormaakt.
Binnenkort hier, deel 3, van Maaike’s column.
Onthoud dat je niet alleen bent en dat er hulp beschikbaar is. Samen kunnen we een community van steun en begrip creëren, zodat niemand zich alleen hoeft te voelen in hun proces. Als je meer informatie wil of gewoon je verhaal wil delen, voel je vrij om een reactie achter te laten in onze community. We zijn hier om te luisteren en te steunen.

Disclaimer: De artikelen op dit platform zijn geschreven door FertiFriend en zijn bedoeld voor informatieve doeleinden. Aan de inhoud van deze artikelen kunnen geen rechten worden ontleend. Wij raden altijd aan om advies in te winnen bij uw behandelend arts voordat u beslissingen neemt over uw gezondheid en behandelingen.