In deze blog delen we de inzichten uit ons interview met Willem Ros, die op Instagram met zijn account desalnietteman via video’s belevenissen van hun vruchtbaarheidstraject deelt. Zijn openhartige kijk op de emoties, steun en uitdagingen die hij als man ervaart in dit proces biedt waardevolle lessen voor andere partners die zich in een vergelijkbare situatie bevinden.
Een hoopvol begin

Een vruchtbaarheidstraject kan voor stellen een ingrijpende en emotionele periode zijn. “Aan het begin was mijn gevoel hoopvol, maar ook erg onwetend. Over dit soort dingen hoor je vaak alleen en zie je het misschien op tv, wat het in eerste instantie als een ver van je bed show doet aanvoelen,” vertelt Willem.
Hoewel hij vooraf weinig wist over het traject, kreeg hij tijdens de behandelingen goede uitleg in het ziekenhuis. “Ik heb mezelf ook ingelezen. Ik wist bijvoorbeeld niet dat de vrouw de hormonen deels zelf moet inspuiten. Het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn,” zegt hij.
Zorgen en angsten
Tijdens de behandeling merkte hij dat de emotionele ups en downs niet altijd even zwaar waren. “De downs bij mijn partner vielen wel mee. We konden ons samen down voelen, maar ik merkte dat ik snel weer positief was. Als ik down was, was zij dat vaak weer niet. Zo hielpen we elkaar door de moeilijke momenten,” legt hij uit. Dit wederzijdse steunen hielp hen door de uitdagingen heen.
Toch waren er ook zorgen en angsten. “Ik was bang voor wat de hormonen zouden doen bij mijn partner. Dit viel gelukkig mee, maar ik was ook bang dat het helemaal niet zou lukken. Dan wordt het wel erg definitief,” zegt hij. Ondanks dat de focus vaak op de vrouw ligt, voelde hij zich toch betrokken bij het proces. “Ik ben bijna bij alle controles meegegaan en kreeg de taak om de eicellen naar het laboratorium in een ander ziekenhuis te brengen. Dat gaf me het gevoel dat ik bijdroeg.”
Echter, hij merkt op dat er nog niet veel aandacht is voor de emoties van mannen in dit proces. “We worden nog steeds geacht sterk te zijn en geen emotie te tonen. Maar in deze tijd moet er ook aandacht zijn voor de emoties van de man. Het doet wat met je, ook als een ei niet innestelt. Dat mag je gewoon tonen en delen,” benadrukt hij.
Mentale en emotionele gezondheid
Om zijn eigen mentale en emotionele gezondheid te behouden, besloot hij om leuke dingen te blijven doen en zich minder te focussen op de precieze data van de behandelingen. “Dit kan mentaal belemmerend werken. En vergeet niet: het is ook goed om niet alleen agenda-seks te hebben, maar ook spontane momenten,” voegt hij toe.
De impact van het traject op hun relatie is ook merkbaar. “Wij zijn naar elkaar toegegroeid,” zegt hij over de impact van het traject op hun relatie. “Maar dit is niet vanzelfsprekend. Blijf met elkaar praten, maar laat elkaar af en toe ook met rust.” In deze uitdagende periode blijft het koppel leuke dingen doen. “Maak die reis, ga uit eten, loop over het strand, fiets door het bos, spreek af met vrienden,” raadt hij aan.
De impact van de omgeving
De druk en verwachtingen van vrienden en familie kunnen ook uitdagend zijn. “Mensen leven mee, maar weten daardoor ook precies wanneer er iets plaatsvindt. Dat kan steun geven, maar ook extra zwaar zijn,” legt hij uit. Het koppel besloot daarom: “We laten jullie weten als er nieuws is, tot die tijd is het niet gelukt.” Deze beslissing hielp hen om wat ruimte te creëren.
Wat hij graag zou willen dat anderen beter begrijpen, is dat de man ook emotioneel kan lijden onder het traject. “Je wordt verwacht de sterke steun en toeverlaat te zijn, maar praat daar met elkaar over,” adviseert hij. Dit open gesprek kan de emotionele last verlichten.
Tips van Willem
Tot slot heeft hij enkele waardevolle adviezen voor andere partners: “Wees lief, steun elkaar, praat, voel, hoop, knuffel en blijf positief. Kijk ook eens naar alternatieve behandelingen. Ieder lichaam en elke situatie is anders.”
Het vruchtbaarheidstraject is een emotionele reis die veel van een relatie vraagt. Door open communicatie, wederzijdse steun en het creëren van momenten van vreugde kunnen koppels deze uitdaging samen aangaan.
Onthoud dat je niet alleen bent en dat er hulp beschikbaar is. Samen kunnen we een community van steun en begrip creëren, zodat niemand zich alleen hoeft te voelen in hun proces. Als je meer informatie wil of gewoon je verhaal wil delen, voel je vrij om een reactie achter te laten in onze community. We zijn hier om te luisteren en te steunen.

Disclaimer: De artikelen op dit platform zijn geschreven door FertiFriend en zijn bedoeld voor informatieve doeleinden. Aan de inhoud van deze artikelen kunnen geen rechten worden ontleend. Wij raden altijd aan om advies in te winnen bij uw behandelend arts voordat u beslissingen neemt over uw gezondheid en behandelingen.