Een onvervulde kinderwens raakt zelden alleen de persoon die het ervaart. Vaak heeft het invloed op beide partners, en daarmee ook op de relatie en de verbinding die ooit vanzelfsprekend voelde. Wat begon als een gezamenlijke droom verandert langzaam in een proces waarin verdriet, frustratie, schuldgevoelens en misverstanden de boventoon kunnen gaan voeren.
Als rouw- en verliescoach bij Renewed Life Coaching ontmoet ik veel koppels die zoekend zijn. Niet alleen naar antwoorden over hun fertiliteitstraject, maar vooral naar manieren om met elkaar verbonden te blijven terwijl hun wereld op losse schroeven komt te staan. De impact van dit verlies wordt vaak onderschat: het verlies van een kind dat nooit kwam, van een toekomstbeeld, maar ook van de vanzelfsprekende intimiteit en het gevoel van samen één zijn.
Hoe kan rouw zich precies uiten binnen een relatie? Waarom kan je elkaar onderweg soms kwijtraken? En wat kun je doen om het gesprek en de liefde levend te houden?
Je rouwt samen, maar anders
Het is een misvatting dat partners automatisch dezelfde gevoelens op hetzelfde moment ervaren. De één zoekt afleiding, de ander wil juist praten. De een voelt zich schuldig, de ander boos. Waar de ene partner zich afsluit, wordt de ander juist overstelpt door emoties. Deze verschillen zijn normaal, maar kunnen afstand creëren als ze niet benoemd worden.
Een stel dat ik begeleidde, vertelde hoe zij zich steeds meer van elkaar verwijderd voelden na drie jaar vruchtbaarheidsbehandelingen. Eén van hen stortte zich op werk en zocht stilte, de ander voelde juist de behoefte om gevoelens te delen. De miscommunicatie groeide, niet uit onwil, maar uit onbegrip. De pijn werd niet gedeeld, maar beleefd in afzondering.
De spanning in intieme verbinding
Niet alleen emotioneel, maar ook fysiek kan de relatie onder druk komen te staan. Seksualiteit verandert. Wat ooit spontaan en liefdevol was, kan veranderen in een technische, geplande handeling met teleurstelling als het resultaat uitblijft. Seks kan beladen raken, en soms zelfs vermeden worden.
Een ander koppel gaf aan hoe hun seksualiteit verschoof van een intiem moment naar een plicht. De spontane aanrakingen verdwenen. Na elke negatieve test groeide het gevoel van falen. Terwijl de één zich terugtrok uit schaamte, voelde de ander zich afgewezen. Ze leefden onder één dak, maar beleefden hun verdriet ieder op een eiland.
Verlies dat verder reikt dan het kind dat er niet is
Wat weinig wordt benoemd, is dat het verlies bij een onvervulde kinderwens verder gaat dan het gemis van een kind. Je verliest ook een gedeelde droom, de toekomst die je samen voor je zag. De kamer die al was ingericht. De namen die je had besproken. Het idee van ‘wij als ouders’. En soms, in alle pijn, verlies je ook de nabijheid tot elkaar.
Waar kan je op letten?
1. Communicatie – Blijven jullie met elkaar praten, écht luisteren, of trekken jullie je terug? Vermijding kan op de lange termijn meer schade doen dan confrontatie.
2. Verschillen respecteren – Er is geen ‘juiste’ manier van rouwen. Respecteer elkaars tempo en uitingsvorm.
3. Schuldgevoelens erkennen – Schuld en schaamte kunnen destructief zijn. Wees eerlijk over deze gevoelens, ook al zijn ze pijnlijk.
4. Intimiteit herontdekken – Zoek naar nabijheid zonder de druk van een doel. Knuffels, aanraking, samenzijn – dit mag ook zonder verwachting zijn.
5. Externe ondersteuning zoeken – Een coach, therapeut of een lotgenotengroep kan helpen om het gesprek op gang te houden en gevoelens te duiden.
Tips voor verbinding in tijden van verlies
- Plan momenten van check-in: vraag wekelijks aan elkaar: “Hoe voel je je echt deze week?” Zonder oordeel, met volledige aandacht.
- Schrijf het van je af: een gedeeld dagboek waarin je beurtelings je gedachten opschrijft, kan helpen om stiltes te doorbreken.
- Herinner waarom je samen bent begonnen: kijk foto’s terug, haal herinneringen op. Verlies het ‘wij’ niet uit het oog.
- Plan regelmatig dates in: zorg ervoor dat je ook leuke dingen blijft doen. Even lekker uit eten, een dansles, theaterbezoekje of kort reisje kan net datgene zijn wat jullie helpen weer toenadering te vinden.
Wanneer de wens voor een kind onbeantwoord blijft, kunnen woorden soms tekortschieten. Maar stilte hoeft geen afstand te betekenen. Juist in de kwetsbaarheid schuilt verbinding, als we bereid zijn om elkaar echt te zien, te horen en te blijven kiezen voor elkaar. Ook als het moeilijk wordt.
Bij Renewed Life Coaching begeleid ik stellen om ruimte te geven aan verlies, én aan liefde. Want zelfs wanneer dromen vervagen, blijft de relatie het fundament waaruit veerkracht kan ontstaan. En soms is het juist dát wat je samen opnieuw mag ontdekken: dat liefde blijft, ook in rouw. het fundament waaruit veerkracht kan ontstaan. En soms is het juist dát wat je samen opnieuw mag ontdekken: dat liefde blijft, ook in rouw.

Foto: In Veins Fotografie
Hoe coaching je kan helpen
Coaching tijdens je traject kan je helpen om meer grip te krijgen en ruimte te creëren voor deze processen. Door bewust stil te staan bij je emoties, je gedachten te ordenen en aandacht te besteden aan je lichaam, ontstaat er ruimte om verder te gaan. Gevoelens zijn er om gevoeld te worden. Dit betekent dat het belangrijk is om emoties niet weg te stoppen, maar ze toe te laten en te doorvoelen. Pas wanneer je ruimte geeft aan je gevoelens, kun je ze begrijpen en er op een gezonde manier mee omgaan. Dit betekent niet dat het verdriet verdwijnt, maar wel dat je er op een manier mee leert leven die bij jou past.
Liefs,
Esther
Onthoud dat je niet alleen bent en dat er hulp beschikbaar is. Samen kunnen we een community van steun en begrip creëren, zodat niemand zich alleen hoeft te voelen in hun proces. Als je meer informatie wil of gewoon je verhaal wil delen, voel je vrij om een reactie achter te laten in onze community. We zijn hier om te luisteren en te steunen.

Disclaimer: De artikelen op dit platform zijn geschreven door FertiFriend en zijn bedoeld voor informatieve doeleinden. Aan de inhoud van deze artikelen kunnen geen rechten worden ontleend. Wij raden altijd aan om advies in te winnen bij uw behandelend arts voordat u beslissingen neemt over uw gezondheid en behandelingen.