BPA, oftewel bisfenol A, is een chemische stof die jarenlang veel gebruikt is in verpakkingen zoals vershoudbakjes, broodtrommels en herbruikbare waterflessen.
Deze stof staat bekend om zijn hormoonverstorende eigenschappen en wordt in verband gebracht met schade aan het immuunsysteem en verminderde vruchtbaarheid. Het goede nieuws: sinds vorige week is er een Europees verbod op BPA. Maar wat betekent dit voor jou en hoe kun je, je blootstelling aan deze stof verminderen?
Wat is BPA en waarom werd het gebruikt?
BPA wordt al tientallen jaren ingezet in allerlei materialen, zoals vershoudbakjes, broodtrommels, herbruikbare plastic flessen: in heel veel voedsel- en drankverpakkingen zit BPA of een aanverwante chemische stof. Ook in coatings van bijvoorbeeld (drank)blikjes en in kartonnen koffiebekers is het gebruik hiervan populair. De reden? Het maakt kunststoffen steviger en voorkomt aantasting van metalen. Helaas heeft deze stof ook een schaduwkant: kleine hoeveelheden van deze stof kunnen via verpakkingen in ons eten en drinken terechtkomen.
BPA en vruchtbaarheid: schadelijker dan gedacht
Uit recent onderzoek van de Europese voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) blijkt dat zelfs zeer kleine hoeveelheden BPA al schadelijk kunnen zijn. Daarom is door de Europese voedselveiligheidsautoriteit EFSA de toegestane dagelijkse hoeveelheid in 2023 al met een factor 20.000 naar beneden bijgesteld. Die grenswaarde geeft aan hoeveel BPA je dagelijks binnen mag krijgen zonder dat het schadelijk is voor je gezondheid. Helaas blijkt dat we die hoeveelheid flink overschrijden en dus meer BPA binnenkrijgen dan goed voor ons is.
In de afgelopen jaren is steeds duidelijker geworden dat BPA schadelijker is dan aanvankelijk werd aangenomen. Het kan niet alleen het immuunsysteem, maar ook de voortplanting en het hormoonsysteem verstoren. FertiFriend schrikt hiervan en kan zich voorstellen dat dit voor veel vrouwen zorgwekkend nieuws is.
Het Europese verbod: wat betekent dat?
Vanaf deze week is het gebruik van BPA in voedselverpakkingen officieel verboden in de EU. Maar dit betekent niet dat je nu meteen BPA-vrije producten in de winkels ziet. Fabrikanten hebben anderhalf tot drie jaar de tijd om alternatieven te vinden, en voor bepaalde toepassingen is de overgangsperiode zelfs langer.
Bovendien is het voor consumenten lastig om te weten of een product deze stof bevat. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) stelt dat producenten hier geen meldingsplicht voor hebben, omdat consumenten ervan uit mogen gaan dat producten aan de wet voldoen.
Hoe kun je je blootstelling beperken?
Hoewel het RIVM stelt dat vermijden van deze stof in verpakkingen tijdens de overgangsperiode lastig is, geloven we dat je direct een aantal stappen kunt nemen om je blootstelling te verminderen en zo de regie op je gezondheid terug kunt pakken.
- Kies zoveel mogelijk voor vers en onverpakt voedsel.
- Gebruik glazen of roestvrijstalen verpakkingen in plaats van plastic.
- Let op labels met “BPA-vrij”, al geldt dit soms ook voor producten waar BPA sowieso al niet in zat
Bron:
Wij begrijpen dat dit bericht misschien wat overweldigend voor je kan zijn. Weet dat jij hier niets aan kunt doen en dat je niet alleen staat. Het is logisch dat je vragen hebt of je zorgen maakt. Praat hierover bijvoorbeeld in de community met anderen die je begrijpen. Neem de tijd om dit te verwerken, en weet dat je altijd stappen kunt zetten om je gezondheid en welzijn te ondersteunen, hoe klein ze ook lijken. Jij doet wat je kunt, en dat is genoeg.
Liefs FertiFriend

Disclaimer: De artikelen op dit platform zijn geschreven door FertiFriend en zijn bedoeld voor informatieve doeleinden. Aan de inhoud van deze artikelen kunnen geen rechten worden ontleend. Wij raden altijd aan om advies in te winnen bij uw behandelend arts voordat u beslissingen neemt over uw gezondheid en behandelingen.