Het einde van 2024 is alweer bijna in zicht. Misschien was dit een jaar waarin je bent begonnen aan je eerste vruchtbaarheidsbehandeling(en). Of misschien heb je pas net gehoord dat je niet vanzelf zwanger kunt raken. Het kan natuurlijk ook zijn dat je midden in een poging zit of voor een nieuwe ronde gaat. Hoe dan ook: er komt veel op je af. Daarbij wil je geen zorgen over de vergoedingen van je zorgverzekering. In deze blog zetten we daarom de belangrijkste feiten voor je op een rij.
Wanneer je te maken hebt met vruchtbaarheidsproblemen, komt er behoorlijk wat op je af. Dat kan stressvol zijn. Om met meer rust je behandeling te doorstaan, is het goed om te begrijpen hoe zorgverzekeringen de kosten van behandelingen vergoeden. Als je wil overstappen of wil weten of je vruchtbaarheidsbehandelingen in 2025 ook nog worden vergoed, dan moet je, als je iets wil aanpassen, uiterlijk 31 december je huidige zorgpolis opzeggen. Het is daarom goed om bij je zorgverzekeraar te controleren wat er wel en niet vergoed wordt voordat het nieuwe jaar van start gaat.
Basisverzekering en aanvullende verzekering
Wanneer je een basisverzekering hebt afgesloten, heb je keuze uit twee soorten vergoedingen: vergoeding in natura of combinatiepolis. Een naturapolis houdt in dat je wordt behandeld door hulpverleners en ziekenhuizen waar je verzekeringsmaatschappij een contract mee heeft. Bij een combinatiepolis geldt dat voor sommige zorgsoorten recht is op zorg (zoals bij een naturapolis). En voor andere zorgsoorten heb je recht op vergoeding (zoals bij een restitutiepolis). De zorgverzekeraar houdt jouw aantal pogingen bij, zodat zij kunnen bepalen of ze vanuit de basisverzekering moeten vergoeden of niet.
De aanvullende verzekeringen zijn, zoals je misschien wel weet, per maatschappij verschillend. Zowel qua premie als qua dekking. Als je je voor een aanvullende verzekering aanmeldt, kan de zorgverzekeraar om een gezondheidsverklaring vragen. Ze mogen je vervolgens afwijzen of een pakket met een lagere dekking aanbieden.
Welke fertiliteitsbehandelingen worden vergoed vanuit de basisverzekering?
Ovulatie-inductie en intra-uteriene inseminatie (IUI) worden volledig vergoed vanuit de basisverzekering. Bij IVF en ICSI is dat niet helemaal het geval. Er worden drie behandelingen per doorgaande zwangerschap vergoed. Dat betekent dat ook een afgebroken behandeling mee wordt geteld. De telling begint namelijk na de punctie. Na een doorgaande zwangerschap begint de telling opnieuw. Is jouw eerste of tweede poging gelukt? Dan is vergoeding van IVF of ICSI dus ook mogelijk voor een volgend kind, mocht je die wens hebben.
Een cryo-behandeling (een cyclus waarin een ingevroren embryo wordt teruggeplaatst) wordt gezien als onderdeel van de IVF- of ICSI-behandeling waarin het embryo is ontstaan. Tijdens een poging kunnen dus meerdere embryotransfers plaatsvinden, van embryo’s die uit dezelfde ronde zijn ontstaan.
Om voor vergoedingen in aanmerking te komen, moet de behandeling plaatsvinden in een van de vergunninghoudende klinieken of in een transportkliniek.
Kies je voor een vergunninghoudende IVF-kliniek, dan vindt de hele behandeling daar plaats. Een transportkliniek daarentegen voert wel de gehele IVF- of ICSI-behandeling uit, met uitzondering van de bevruchting en terugplaatsing. In deze laatste fases werkt de transportkliniek samen met een vergunninghoudende IVF-kliniek. Je krijgt tijdens de behandeling dan met twee ziekenhuizen te maken.
Houd er rekening mee dat IVF en ICSI een leeftijdsgrens kennen. Per 1 januari 2013 worden behandelingen vergoed tot 43 jaar. Onder de 38 jaar wordt er bij de eerste twee pogingen één embryo teruggeplaatst.
Welke vruchtbaarheidsbehandelingen worden verzekerd vanuit de aanvullende verzekering?
Extra zaken, zoals vergoeding van meer dan drie IVF- of ICSI-behandelingen, een adoptie-uitkering, de kosten van het invriezen van sperma, vergoeding lidmaatschap patiëntenvereniging en een second opinion, kunnen allemaal opgenomen zijn in de aanvullende pakketten van de ziektekostenverzekering.
Wat daarbij belangrijk is om te weten, is of er wel of geen medische selectie plaatsvindt bij het afsluiten van een aanvullende verzekering. Hier kun je achterkomen door bijvoorbeeld in het resultatenoverzicht van de zorgvergelijker aan te geven dat je alleen polissen met directe acceptatie wil inzien. Meer informatie en tips over de procedure bij medische selectie kun je hier lezen.
Komen de kosten op naam van de man of vrouw?
Wanneer je samen met een partner een kinderwens hebt, komen de kosten altijd op naam van de vrouw. Zelfs als de oorzaak bij de man ligt. Bij bewerkingen van het zaad van de man (IUI, IVF, ICSI), kan het ziekenhuis hiervoor wel een behandelcode aanmaken. Daardoor kunnen de kosten gedekt worden door de verzekeraar van de man. Echter kan dit per ziekenhuis verschillen. Check dat dus even goed van tevoren. Daarnaast is het goed om te weten dat je bij zorgverzekeraars altijd eerst toestemming moet vragen voor het laten uitvoeren van een vruchtbaarheidsbehandeling. Dit doe je door van tevoren een schriftelijke toestemmingsaanvraag te doen. Door dit schriftelijk te doen heb je altijd iets om op terug te vallen mocht de aanvraag afgewezen worden. Raadpleeg je polisvoorwaarden of informeer bij je verzekeraar hiervoor.
Kan je voor een vruchtbaarheidsbehandeling in het buitenland kiezen?
Ben je van plan om de grens over te gaan, dan gelden er andere regels. Bij een basisverzekering met restitutie heb je een vrije keuze voor zorg-/hulpverleners en ziekenhuizen. Maar veel verzekeringsmaatschappijen vergoeden kosten die in het buitenland gemaakt worden slechts tot een maximumbedrag. Meestal bedraagt dit maximumbedrag het in Nederland geldende tarief. Je zult dan zelf vaak bij moeten betalen.
Bij een basisverzekering in natura heb je die vrije keuze niet. Daarnaast heb je ook hier weer toestemming nodig van je zorgverzekeraar. Wil je hier meer over weten? Dan kan Anneke van Kinderwens Buitenland jou hier wellicht goed bij helpen.
Worden medicijnen ook vergoed?
Zorgverzekeraars in Nederland werken met het door de overheid ingestelde Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS). Bij dit systeem hoort een lijst met medicijnen die vergoed worden. De meeste middelen die gebruikt worden bij fertiliteitsbehandelingen, staan op die lijst. Bij slechts een aantal middelen moet je zelf iets bijbetalen. De medicijnen die je gebruikt tijdens een IVF- of ICSI-poging voor eigen rekening, worden dus niet vergoed. Het ziekenhuis waar je onder behandeling bent, verstrekt de medicatie.
Hoe je keuzes maakt en stress kunt vermijden
Om het proces te vergemakkelijken hebben we enkele tips toegevoegd om jou te helpen om keuzes te maken en stress te vermijden:
- Bepaal jouw behoeften. Denk goed na over je huidige situatie en wat je in de toekomst mogelijk nodig hebt. De onzekerheid en het niet weten hoe alles gaat lopen, maakt dit niet makkelijk. Vragen die je bijvoorbeeld in overweging kunt nemen zijn: Heb je al meerdere behandelingen gehad? Hoe gaat het met je? Neig je eerder naar een aanvullende verzekering of kan de basisverzekering volstaan?
- Doe onderzoek. Neem de tijd om de verschillende verzekeringen te vergelijken. Maak een overzicht. Bekijk de verschillende vergoedingen, voorwaarden en eventuele extra voordelen of nadelen. Dit kan je helpen bij het maken van een weloverwogen keuze.
- Praat met anderen. Deel advies en ervaringen met anderen die hetzelfde proces doormaken. Stel je vragen, bijvoorbeeld in de FertiFriend Online Community. Dit kan je waardevolle inzichten geven en hulp bieden bij het nemen van beslissingen.
Het is belangrijk dat je je goed informeert over je opties. Zorg ervoor dat je duidelijke vragen stelt aan je zorgverzekeraar over je persoonlijke situatie en mogelijkheden. Door jezelf goed te informeren, kun je tijdens dit emotionele proces de regie over je eigen gezondheid behouden en de beste keuzes maken voor jezelf. Bij FertiFriend.nl willen we je graag ondersteunen op deze weg. Mocht je vragen hebben of behoefte hebben aan verdere begeleiding, dan staan we voor je klaar. Samen is minder alleen.

Disclaimer: De artikelen op dit platform zijn geschreven door FertiFriend en zijn bedoeld voor informatieve doeleinden. Aan de inhoud van deze artikelen kunnen geen rechten worden ontleend. Wij raden altijd aan om advies in te winnen bij uw behandelend arts voordat u beslissingen neemt over uw gezondheid en behandelingen.