Eindelijk is het gelukt: je bent zwanger! Maar waar is de euforie? Zwanger zijn na een fertiliteitstraject is een ervaring die gevuld is met een unieke mix van vreugde, opluchting en vooral veel angst. Waar zwanger worden voor sommige vrouwen een natuurlijke en vanzelfsprekende ervaring is, betekent het voor degenen die een lange en moeilijke reis van vruchtbaarheidsbehandelingen hebben doorlopen vaak dat genieten van die zwangerschap niet zo vanzelfsprekend is.
De overweldigende angst en onzekerheid
Na maanden of jaren van vruchtbaarheidsbehandelingen zoals IVF, IUI, of hormoontherapie kan de eindelijke zwangerschap een enorme opluchting zijn. Maar met deze opluchting komt vaak een nieuwe vorm van angst. Je hebt zoveel obstakels overwonnen om hier te komen, dat de angst om het weer te verliezen allesoverheersend kan zijn.
Elke echo, medische afspraak, beweging of juist het gebrek daaraan, kan een bron van stress worden. Je kunt jezelf constant afvragen: ‘Gaat alles wel goed?’ ‘Wat als er iets misgaat?’ Dit gevoel van constante waakzaamheid kan het moeilijk maken om echt te genieten van jouw zwangerschap. De vreugde die je zou willen voelen, wordt vaak overschaduwd door een angst om het allemaal nogmaals te verliezen.
Schuldgevoel
Veel vrouwen die eindelijk zwanger worden na een fertiliteitstraject voelen een diepe schuld. Schuld tegenover vrienden of familieleden die misschien nog midden in hun eigen traject zitten. Of schuld tegenover vrouwen die dat geluk nooit zullen ervaren. Deze schuldgevoelens kunnen ervoor zorgen dat je terughoudend bent om openlijk van jouw zwangerschap te genieten of de vreugde te delen met anderen.
Daarnaast kan er ook een innerlijk conflict zijn: je hebt zo hard gewerkt om hier te komen, je moet nu gelukkig zijn. Maar als je jezelf zo niet voelt, kan dat weer leiden tot schuldgevoelens. Deze cirkel van schuld en zelfkritiek kan het nog moeilijker maken om van een zwangerschap te genieten.
Loslaten van controle
Tijdens het fertiliteitstraject ben je gewend geraakt aan een bepaalde mate van controle: controle over de cyclus, de regelmaat van de behandelingen en jouw levensstijl. Zwanger zijn betekent echter dat je veel van die controle moet loslaten. Dit kan een bron van grote spanning zijn. De realiteit is dat zelfs als jij alles ‘goed’ doet, je sommige dingen simpelweg niet kunt beheersen.
Loslaten van deze controle en opnieuw leren vertrouwen op jouw lichaam kan enorm moeilijk zijn. Vooral na een periode waarin jouw lichaam niet ‘meegewerkt’ heeft zoals je hoopte. Dit gebrek aan controle, en vooral het gebrek eraan, kan ervoor zorgen dat je veel moeite hebt om je veilig te voelen in de zwangerschap. Ook dit kan het genieten ervan in de weg staan.
Sociale verwachtingen en druk
Er is daarnaast een behoorlijke sociale druk die gepaard gaat met zwangerschap. Familie, vrienden en zelfs vreemden kunnen verwachten dat je in een constante staat van geluk verkeert, gezien alles wat je hebt doorgemaakt om hier te komen. Dit kan het moeilijk maken om jouw ware gevoelens te delen, vooral als je gemengde gevoelens ervaart.
Je kunt het gevoel hebben dat je altijd dankbaar moet zijn, altijd gelukkig moet zijn, terwijl je in werkelijkheid een complexe mix van emoties ervaart. Dit kan leiden tot een gevoel van isolatie en het idee dat je niet kunt praten over hoe je je echt voelt, wat het nog moeilijker maakt om van de zwangerschap te genieten. Sta jezelf toe dat je af en toe best mag klagen als je zwangerschapskwaaltjes ervaart.
Misschien wel de grootste uitdaging is het vinden van balans tussen het realistische besef van alles wat mis kan gaan en de hoop en vreugde die bij een zwangerschap zouden moeten horen.
Het is belangrijk om te onthouden dat het normaal is om deze mix van emoties te ervaren na een fertiliteitstraject. Het is begrijpelijk dat de angst, de schuld en het gebrek aan vertrouwen het moeilijk maken om volop te genieten van jouw zwangerschap. Toch is het cruciaal om jezelf toestemming te geven om te voelen wat je voelt, zonder oordeel.
Genieten mag moeilijk zijn
Als je zwanger bent na een fertiliteitstraject, is het heel normaal als genieten van die zwangerschap niet vanzelf gaat. Naarmate de zwangerschap vordert en de risico’s kleiner worden, ervaren veel vrouwen voor het eerst een meer ontspannen staat. De 20-weken echo wordt door veel vrouwen ervaren als een kantelpunt, waarna zij zichzelf toestaan om te kunnen gaan genieten.
Wees lief voor jezelf, zoek steun bij anderen die jouw ervaringen begrijpen en weet dat je niet alleen bent in je gevoelens. Neem de tijd die je nodig hebt, wees geduldig met jezelf en omring jezelf met steun en liefde. Jouw gevoelens zijn valide.
Onthoud dat je niet alleen bent en dat er hulp beschikbaar is. Samen kunnen we een community van steun en begrip creëren, zodat niemand zich alleen hoeft te voelen in hun proces. Als je meer informatie wil of gewoon je verhaal wil delen, voel je vrij om een reactie achter te laten in onze community. We zijn hier om te luisteren en te steunen.

Disclaimer: De artikelen op dit platform zijn geschreven door FertiFriend en zijn bedoeld voor informatieve doeleinden. Aan de inhoud van deze artikelen kunnen geen rechten worden ontleend. Wij raden altijd aan om advies in te winnen bij uw behandelend arts voordat u beslissingen neemt over uw gezondheid en behandelingen.