Dit is niet wat je voor ogen had toen je je kinderwens wilde gaan vervullen. En er komt erg veel op je pad: naast de fysieke en emotionele belasting van de behandeling zelf, moet je ook omgaan met werkverplichtingen en de druk die daarbij komt kijken. In dit blog bieden wij jou 3 praktische tips om balans te vinden tussen je werk en je kinderwens. Deze kunnen jou helpen om met minder stress en meer veerkracht je behandeling aan te gaan.
1. Praten helpt echt…
Het kan enorm moeilijk zijn om open en eerlijk over je vruchtbaarheidsbehandeling te praten, maar toch is het goed om het met je leidinggevende en je directe collega’s te bespreken. Werk beslaat een groot deel van je leven en de impact van een traject is groot. Door te bespreken wat er speelt, verminder je stress en creëer je begrip.
Bespreek je situatie met je leidinggevende en leg uit wat de behandeling zowel emotioneel als lichamelijk inhoudt en hoe dit je werk(rooster) kan beïnvloeden.
Wees in het gesprek duidelijk over je behoeften en geef aan hoe flexibiliteit jou kan helpen en hoe dit er concreet uit moet komen te zien. Bijvoorbeeld door uit te leggen hoe een maand in behandeling eruit ziet en op welk moment de frequentie van de controleafspraken omhoog gaat. Benoem eventuele rustdagen rondom de punctie en de terugplaatsing. Bespreek of het mogelijk is om thuis te werken op een bepaald moment in de behandeling. Vertel hoe de wachtweken eruitzien en plan vrije momenten als je dat nodig hebt. Je kunt zelf bepalen hoeveel je wil delen, maar het helpt je als je duidelijk maakt wat je behoeften zijn. Houd er rekening mee dat er bij dit gesprek emoties los kunnen komen. Een kinderwens niet kunnen vervullen zoals je dat altijd voor ogen had, heeft een enorme mentale impact op je. Dat is begrijpelijk en helemaal niet erg. Door hier open over te zijn creëer je begrip en kun je steun krijgen.
Tip: Vind je dit spannend? Plan voordat je dit gesprek gaat voeren een gesprek in met een HR-medewerker. Die kan jou helpen met advies en steun om zo het gesprek goed voor te bereiden.
2. Plannen

Als je start met een vruchtbaarheidsbehandeling komt er veel op je af. Naast afspraken in het ziekenhuis moet je ook op vaste tijden medicatie innemen. Om zowel je werk als je behandeling soepel te laten verlopen is het belangrijk om efficiënt te plannen. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om de controleafspraken in het ziekenhuis zo te plannen dat ze de minste impact op je werkuren hebben. Vroeg in de ochtend of juist wat later in de middag. Werk je wisselende diensten dan kun je hiermee spelen. Als het lukt, informeer je team of je directe collega’s ruim van tevoren over je afwezigheid rondom je vruchtbaarheidsbehandeling. Dit is niet makkelijk als je er liever niet open over bent, maar het kan je enorm helpen. Juist door te delen creëer je begrip in plaats van verdeeldheid. Zeg tegen je collega’s dat je hun steun in deze moeilijke tijden goed kunt gebruiken en vraag of ze je kunnen waarnemen waar mogelijk.
Tip: In de Wet arbeid en zorg (Wazo) staat dat je als werknemer bij vruchtbaarheidsbehandelingen recht op betaald kort verzuimverlof hebt. Dit geldt voor “spoedeisend, onvoorzien of redelijkerwijs niet buiten werktijd te plannen arts of ziekenhuisbezoek”.
Het gaat dan om voldoende tijd voor het bezoek aan een arts of ziekenhuis voor (cyclusgebonden) onderzoeken, controles of behandelingen die samenhangen met de vruchtbaarheidsbehandelingen. Je mag niet langer verzuimen dan voor dat bezoek aan de arts of aan het ziekenhuis nodig is.
3. Zoek ondersteuning

Wij vrouwen kunnen in het dagelijks leven soms het gevoel hebben dat we alles alleen moeten doen. Hierdoor belasten we onszelf mentaal en zijn we minder goed in staat om met uitdagingen om te gaan. Een vruchtbaarheidsbehandeling kan dat gevoel versterken juist omdat de behandeling veelal op de vrouw is gericht. Vergeet niet: je bent niet alleen! En je hoeft dit ook niet alleen te doen. Naast je partner (als deze aanwezig is) is het goed om een ondersteunend netwerk op te bouwen. Het kan je namelijk op de langere termijn helpen om beter met de uitdagingen van de vruchtbaarheidsbehandeling om te gaan.
Toch snappen we dat het op verschillende momenten confronterend kan zijn om aan de grote klok te hangen dat je een vruchtbaarheidsbehandeling moet ondergaan. Meer mensen krijgen dan misschien de behoefte met je erover in gesprek te gaan. Iets waar je niet altijd op zit te wachten. Om jezelf te beschermen is het goed om daar selectief in te zijn. Je beste collega-vriendin wil je het vast wel aan vertellen; zij kan jou steun bieden door er voor je te zijn, door een taak over te nemen of door die ene collega die er wat van vindt dat je zo vaak weg moet, de mond te snoeren ;).
Extra Tip: Onderzoek of je werk ook budget heeft voor health-programma’s waar je bijvoorbeeld steun kunt zoeken bij een supportgroep met lotgenoten, zoals de FertiFriendOnline Training met steungroep. Uit onderzoek is gebleken dat steun van lotgenoten helpt bij het herstel van psychische klachten. De FertiFriends Supportgroep met steungids helpt jou om met meer mentale veerkracht je vruchtbaarheidsbehandeling aan te gaan.

Disclaimer: De artikelen op dit platform zijn geschreven door FertiFriend en zijn bedoeld voor informatieve doeleinden. Aan de inhoud van deze artikelen kunnen geen rechten worden ontleend. Wij raden altijd aan om advies in te winnen bij uw behandelend arts voordat u beslissingen neemt over uw gezondheid en behandelingen.