Misschien heb je net te horen gekregen dat je eiceldonatie moet overwegen. Je bent onvruchtbaar verklaard, je AMH-waarde is ernstig laag, je hebt een slechte eicelkwaliteit of je bent voorbij de vruchtbare leeftijd. Hoe dan ook, je bent hier op de goede plek voor meer informatie en steun.
Wellicht is eiceldonatie voor jou de enige optie om een kindje te dragen. Dus als je hiervoor moet kiezen, dan is het fijn om te weten waar je over na moet denken of welke stappen je moet nemen. Iemand in je naaste omgeving hebben die een eicel wil doneren is misschien een hele fijne uitkomst maar soms heb je niet zomaar iemand in je omgeving die jou wil of kan helpen. En ben je (noodgedwongen) aangewezen op eiceldonatie. Wij kunnen ons voorstellen dat deze hele nieuwe situatie je voor een lastige keuze kan stellen. Misschien wel een waarvan je, toen je startte met een vruchtbaarheidsbehandeling, niet had verwacht dat deze op je pad zou komen. Omdat we ons kunnen voorstellen dat een keuze maken overweldigend kan voelen, nemen we je bij de hand en geven we je tips om een weloverwogen keuze te maken.
Eiceldonatrice in Nederland?
Door de grote vraag naar eiceldonatrices in Nederland is het erg moeilijk om er hier een te vinden. Niet alleen is er een flink tekort, ook de wettelijke kaders voor donatie en IVF bemoeilijken het proces in Nederland. De wachtlijsten zijn lang en worden alleen maar langer. Je kinderwens is sterk en je moet nadenken over de volgende vraag: hoe sta je tegenover een anonieme donor? Mocht je geen donor kunnen vinden of heb je niet de tijd om de wachttijd af te wachten, dan kun je hiervoor uitwijken naar het buitenland. Maar in een land als Spanje is de donor anoniem en is er geen optie tot bekendmaking van de donor. Iets om goed over na te denken.
Hier zijn een paar tips om je op weg te helpen:
– Onderzoek en kies een gerenommeerde kliniek.
Het is belangrijk om een betrouwbare kliniek te vinden die gespecialiseerd is in eiceldonatie en een goede reputatie heeft. Doe grondig onderzoek over eiceldonatie in de desbetreffende kliniek, lees bijvoorbeeld recensies om een weloverwogen beslissing te nemen of informeer bij lotgenoten naar hun ervaringen.
– Begrijp de wet- en regelgeving van het land waar je behandeling plaatsvindt.
Landen hebben verschillende wetten en regels met betrekking tot eiceldonatie. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de regelgeving in het land waar je de behandeling wilt ondergaan. Zo wordt in bijvoorbeeld Tsjechië en Cyprus eiceldonatie alleen met anonieme donoren gedaan en is eiceldonatie door een bekende in Spanje zelfs verboden.
– Maak een overzicht van de kosten.
Eiceldonatie kan in het buitenland erg prijzig zijn omdat de fertiliteitszorg bijna altijd op commerciële wijze is ingericht: je bent hiervoor niet verzekerd zoals in Nederland. Er wordt geadverteerd met zeer hoge slagingskansen, maar vaak heb je hiervoor meer behandelingen nodig. En extra onderzoeken zitten niet altijd bij de prijs inbegrepen. Zorg ervoor dat je van tevoren een duidelijk beeld hebt van de behandelingen die je moet ondergaan door een prijslijst aan te vragen bij de desbetreffende kliniek zodat je precies weet welke kosten er gaan komen. En houd rekening met de reis- en verblijfskosten die ook voor eigen rekening zijn.
– Plan de reis zorgvuldig.
Naast de behandeling die je ondergaat is het ook slim om je reis vooraf goed te plannen. Het plannen vereist een goede organisatie en misschien ben je hier zelf heel goed in. Ben je geen goede planner? Zoek dan iemand die jou daarbij kan helpen zoals je partner, een familielid of een goede vriend(in). Weet dat Nederlandse gynaecologen niet mee mogen werken aan de monitoring van fertiliteitstrajecten die in het buitenland zijn gedaan met anonieme donoren dus houd er rekening mee dat je voor de behandelingen steeds naar het buitenland moet reizen. Zorg ervoor dat je alle benodigde papieren en documenten die je voor het desbetreffende land nodig hebt op orde hebt en plan je reis, zo mogelijk, ruim van tevoren zodat je wellicht kosten kunt besparen.
– Zorg voor begeleiding en nazorg.
Na de eiceldonatie is goede nazorg belangrijk, ook in het buitenland. Bespreek vooraf met de kliniek welke nazorg opties beschikbaar zijn en hoe je daar gebruik van kunt maken. In Spanje zijn er bij verschillende ziekenhuizen Nederlandse counselors aan het werk die jou kunnen begeleiden tijdens je behandeling. Luister hier naar de Niet Vanzelf Zwanger Podcast waar Daphne in gesprek gaat met Monique Bos die Nederlandstalige begeleiding geeft in het UR Vista Hermoza Ziekenhuis in Alicante.
Een kind via eiceldonatie?
Dat roept nu eenmaal vragen op en wellicht heb je ze ook en denk je weleens: voelt je kindje wel als van jezelf bij eiceldonatie? Dat is een hele normale gedachte en ook een vraag die vaak boven komt bij vrouwen die eiceldonatie overwegen. Hoewel je DNA niet matcht, wordt de eicel vaak wel gematcht op uiterlijke kenmerken. Kleur haar, kleur ogen, vorm van het gezicht of grootte van de neus. De technologieën zijn enorm ver en ze kunnen hier goed op inspelen. Verder zeggen wij: je draagt je kindje 9 maanden bij je. Jouw bloed stroomt door zijn of haar lichaam, en jouw voeding heeft het laten groeien tot de baby die het is. Meer als van jezelf kan het niet voelen.
Eiceldonatie in het buitenland kan een ingrijpende beslissing zijn, maar de juiste voorbereiding en begeleiding geeft je veerkracht om de behandeling aan te gaan. Wil je meer weten over de keuzes en overwegingen voor eiceldonatie en heb je behoefte aan advies, tips of begeleiding van iemand die dit proces al heeft doorlopen? Sluit je aan bij de FertiFriends. Community en stel daar je vragen.

FertiFriend.nl staat op geen enkele manier in voor de kwaliteit van buitenlandse klinieken. FertiFriend.nl raadt altijd aan om professioneel medisch advies in te winnen voordat je een definitieve beslissing neemt.